Behöver du en ny spellista?

Om man inte tillåter ny musik att komma in i ens spellistor har man visserligen en portfolio med musik som man verkligen älskar att lyssna på, men man har även skapat förutsättningar för att man förr eller senare ska tröttna på musiken. Lyssnar du alltid på musik när du promenerar till jobbet, när du sitter på bussen eller när du handlar matvaror? Då kan det hända att det går rätt snabbt att tröttna på musiken och du kommer att behöva släppa in ny musik i listorna. Olika typer av musik kan passa bra vid olika typer av tillfällen. När du springer kan det vara en god idé att lyssna på en annan typ av musik än när du pluggar.

Musik kan hjälpa en att gå igenom olika tillfällen i livet, kanske har man gjort slut med flickvännen eller pojkvännen, förlorat en vän eller så har någon man bryr sig om gått bort. Då finns det spellistor som kan hjälpa dig att sörja. Det kan även vara så att man går igenom en period i livet när man känner sig mer omotiverad och inte får någonting gjort eller att man vill ha musik som gör en glad eller som passar till yoga-träningspasset. Oavsett finns det många färdiga spellistor tillgängliga som passar varje tillfälle. Du är säkert medveten om vilken makt musiken kan ha. Det gäller att man utnyttjar musik till fullo genom att lyssna på rätt musik för att man ska kunna ta fram rätt känsla. Ha dock i åtanke att om du lyssnar mycket på en av dina favoritlåtar under en jobbig period i ditt liv kan det senare bli så att du aldrig klarar av att höra den låten igen. Det är nämligen så pass starka känslor musik väcker inom oss och du kan associera musik med positiva minnen på samma sätt som du kan associera vissa låtar med negativa minnen.

Skapa en spellista

Om du inte hittar en spellista som passar dig perfekt kan du istället skapa en spellista. Detta visste du säkert redan om, men beroende på vilken tjänst du väljer att använda dig av kan du faktiskt bli rekommenderad musik baserad på dina favoritlåtar. Detta är en utmärkt tjänst när man vill upptäcka ny musik och genom att endast lägga in ett fåtal låtar som du tycker om i en spellista kan du hitta många fler i liknande toner.

Du kan även söka på den typen av genren som du vill lyssna på för att hitta album som är inom den kategorin. För att hitta ny musik inom en viss typ av genre som precis kommit ut på marknaden kan du använda dig av topplistor. Se till att spara all den musik som du tycker om någonstans så att du hittar den igen. En idé är att skapa flera olika spellistor utifrån vad du är på för humör. Till exempel, ”glad”, ”ledsen”, ”arg” ”exalterad, ”lugn” och så vidare. Om du inte kan hitta en enda låt som du tycker om kan du fråga dina vänner om vad deras favoritmusik är. Chansen är stor att ni har liknande smak.